ORDBOG – FORKLARING AF SUSHI-BEGREBER Masago, nori, surimi – synes du også, at der er mange fremmede navne på menukortet, der gør det svært at bestille? Det er helt naturligt. Sushi kan både være svært at spise, men hvis du ikke kender navnene på de forskellige typer af sushi, kan det også være svært at vælge.
Der findes mange sushi typer med både forskellige størrelser og råvarer. For at skelne mellem sushi typerne, og de råvarer der bruges, har vi samlet en ordbog over de mest brugte sushi-begreber. Bliv klogere på det japanske køkken her!
EDAMAMEBØNNER
Edamame er letkogte sojabønner i bælg, drysset med salt og citron. De er en fantastisk snack eller grøntsagssupplement til måltidet.
GARI
Den syltede ingefær, der serveres til sushi og sashimi, kaldes gari. Man spiser det efter hver bid sushi, så man renser smagsløgene og er klar til en ny smagsoplevelse.
GOMA-DIP
En cremet dressing rørt af sesamfrø og soja. Goma-dip er god til både kolde og varme retter.
INSIDE-OUT
Sushi vendt på vrangen med indersiden udad. Risene er rullet i sprød tang med flere stykker fyld og har desuden yderligere et lag ris på ydersiden. Det yderste lag ris pyntes med sort, hvid eller rød sesam.
MAKI
Makiruller kommer i både store og små ruller. Men hvad er maki? Maki er sushiruller, hvor ris og fyld rulles ind i noritang. Store makiruller består af ris rullet i sprød tang med flere stykker fyld (grøntsager, fisk eller dip). Store maki skæres i 5 store skiver. Den mindste type sushi er små makiruller. Små maki består af ris rullet i sprød tang med et enkelt stykke fyld (agurk, avocado eller fisk). Den lille maki skæres i 8 små skiver og serveres med wasabi, ingefær og sojasauce.
MASAGO
Masago er traditionelt lodderrogn, der har en salt-sød og til tider mild bitter smag. Den milde smag betyder, at masago ofte bliver brugt som sushi-garnering eller pynt på andre retter.
MISOSUPPE
En suppe før måltidet er et must for japanerne. Suppen er lavet på sojabønner, ris-malt og salt og serveres med friske forårsløg, tofu og wakame-tang.
MOCHI
Mochi er en japansk dessert, der traditionelt består af en riskage, der bliver formet til små, bløde boller. Desserten findes også som mochi is, hvilket vil sige, at risbollen er fyldt med lækker is. Konsistensen er chewy og sød afhængig af, hvilken is mochien er fyldt med. Hos LETZ SUSHI kan du bestille mochi is med hindbær eller mango og passionsfrugt.
NIGIRI
Nigiri betyder ‘finger’ og refererer til denne type sushis størrelse, som ikke bør være længere end en lillefinger – dermed kan den stadig spises i en bid. Nigiri sushi består af to dele; en ovalformet riskugle med en skive rå fisk eller grønt på toppen.
NORI
Nori er den tang, der typisk bruges til sushiruller. Nori kaldes ”havets grøntsag” og er en af verdens ældste råvarer. Ønsker du at bruge nori i madlavningen, kan du købe tangen i asiatiske forretninger og velassorterede supermarkeder.
SAKE
Japanerne drikker risvin, sake, til sushi og sashimi. Den er perfekt til alle former for fisk og kan både nydes varm og kold. Japanerne skænker altid sake op til hinanden som en social gestus.
SASHIMI
Sashimi er rå fisk skåret i fine, tynde skiver – anrettet som en blomst og serveret med wasabi, ingefær og sojasauce. I modsætning til sushi serveres sashimi ikke med ris, tang eller grøntsager.
SESAMFRØ
Sesamplanten dyrkes blandt andet i Kina og Sydamerika. Sesamfrø har en karakteristisk smag, der passer perfekt til den ferske fisk og let syrlige ris.
SMÅ MAKIRULLER
Den mindste type sushi. Små maki består af ris rullet i sprød tang med et enkelt stykke fyld (agurk, avocado eller fisk). Rullen skæres i 8 små skiver og serveres med wasabi, ingefær og sojasauce.
SOYA
Dette er en af de vigtigste ingredienser i Asien, og det dyrkes over hele verden. Soya er lavet af kogte sojabønner og smager fantastisk til sushi. Soya er saltholdig og skal derfor indtages med måde.
SPICY DIP
Vores egen hjemmerørte dip af chili og mayonnaise. Den er velegnet som dip til sushi, grøntsagssticks og chips.
STORE MAKIRULLER
Store makiruller består af ris rullet i sprød tang med flere stykker fyld (grøntsager, fisk eller dip). Skæres i 5 store skiver.
SURIMI
Surimi sælges i Danmark og i Vesten generelt under navnet crab sticks. Men hvad er surimi? Det er en fiskefars fremstillet af lyssej eller kulmule tilsat smagsstoffer og naturlig farve. Surimi bruges i stedet for krabbekød i f.eks. skaldyrssalater og sushi. I udseende og konsistens minder surimi meget om fast krabbekød, selvom det intet har med krabbe eller skaldyr at gøre. På grund af dets smag bruges surimi derfor ofte til sushi og andre japanske opskrifter.
SUSHISU
Den specielle ris-eddike som vi vender vores kogte ris i når sushien fremstilles, og som giver risen smagen af sushi-ris.
TANG (NORI)
Tang kaldes også havets grøntsag og er en af verdens ældste råvarer. Der findes mange forskellige slags tang, som alle dyrkes i havvand. Tangen høstes om vinteren, renses og tørrer i solen, inden den pakkes og eksporteres.
TOFU
Tofu er af kinesisk oprindelse og kaldes også sojabønneost. Fremstillingen minder om at lave ost, idet sojamælken koaguleres, og massen derefter presses til blokke.
TOPPEDE MAKIRULLER
Ligesom almindelig maki består toppede makiruller af ris rullet i sprød tang med flere stykker fyld. Derudover har den toppede makirulle et lag af eksempelvis fisk på ydersiden. Rullen skæres i 8 skiver og serveres med wasabi, ingefær og sojasauce.
UMESHU
Umeshu er den japanske betegnelse for blommevin. Umeshu drikkes i et højt glas, gerne med isterninger i, og kan med fordel blandes med danskvand for at få et mousserende og forfriskende udtryk.
WAKAME
Wakame er en grøn tangart, som er godt som tilbehør i misosuppe, i salater eller blot som en snack.
WASABI
Wasabi som også kaldes japansk peberrod. Spises som tilbehør til sushi.
WASABIÆRTER
Japanske grønærter tilsat wasabipulver. Spises som snack, men smager også godt i salater.
SUSHI TYPER OG NAVNE
Sushi er ikke kun fisk og ris. Hos LETZ SUSHI finder du et bredt udvalg af retter og forskellige sushi typer. Med ordbogen ved din hånd kan du udforske nye menuer og deals, næste gang du bestiller takeaway eller booker bord til en af vores restauranter.
Vi har et ønske om, at alle vores gæster får en beriget smagsoplevelse, uanset om det er første gang, man bestiller mochi eller 10. gang man bestiller sine yndlings makiruller. Af den årsag består alle typer af sushi af de bedste råvarer. Selv hvis du er allergiker, gravid eller veganer, kan vi tilbyde delikat sushi med god smag.
Har du spørgsmål til menukortet? Så er du altid velkommen til at spørge personalet i din lokale LETZ SUSHI restaurant.
Har du spørgsmål til menukortet? Så er du altid velkommen til at spørge personalet i din lokale LETZ SUSHI restaurant.