ORDBOG

ORDBOG – FORKLARING AF SUSHI-BEGREBER

Masago, nori, surimi – synes du også, at der er mange fremmede navne på menukortet, der gør det svært at bestille? Det er helt naturligt. Sushi kan både være svært at spise, men hvis du ikke kender navnene på de forskellige typer af sushi, kan det også være svært at vælge.

Der findes mange sushi typer med både forskellige størrelser og råvarer. For at skelne mellem sushi typerne, og de råvarer der bruges, har vi samlet en ordbog over de mest brugte sushi-begreber. Bliv klogere på det japanske køkken her!

EDAMAMEBØNNER

Edamame er japanske, letkogte sojabønner i bælg drysset med salt og citron. De er en fantastisk snack eller grøntsagssupplement til måltidet.

GARI

Den syltede ingefær, der serveres til sushi og sashimi, kaldes gari. Man spiser det efter hver bid sushi, så man renser smagsløgene og er klar til en ny smagsoplevelse.

GOMA-DIP

En cremet dressing rørt af sesamfrø, soja & shiitakesvampe. Goma-dip er god til både kolde og varme retter.

INSIDE-OUT

Sushi vendt på vrangen med indersiden udad. Risene er rullet i sprød tang med flere stykker fyld og har desuden yderligere et lag ris på ydersiden. Det yderste lag ris pyntes med sort, hvid eller rød sesam.

MAKI

Makiruller fås i både store og små. Men hvad er maki? Makiruller er sushiruller med ris og fyld indeni og tang udenpå. Store makiruller består af ris rullet i sprød tang med flere stykker fyld (grøntsager, fisk eller dip). Store maki skæres i 5 store skiver. Den mindste type sushi er små makiruller. Små maki består af ris rullet i sprød tang med et enkelt stykke fyld (agurk, avocado eller fisk). Den lille maki skæres i 8 små skiver og serveres med wasabi, ingefær og sojasauce.

MASAGO

Masago er tradionelt flyvefiskerogn. Bonusinfo: Flyvefisk kan faktisk flyve. Man mener, at flyveadfærden hænger sammen med flugt fra større rovfisk.

MISOSUPPE

En suppe før måltidet er et must for japanerne. Den spises for at sætte gang i fordøjelsen og siges at være gudernes gave til mennesket, da den skulle bringer lykke. Suppen er lavet på sojabønner, ris-malt og salt og serveres med friske forårsløg, tofu og wakame-tang.

NIGIRI

Nigiri betyder ‘finger’ og refererer til denne type sushis størrelse, som ikke bør være længere end en lillefinger – dermed kan den stadig spises i en bid.

NORI

Nori er tang. Nori kaldes ”havets grøntsag” og er en af verdens ældste råvarer.

SAKE

Japanerne drikker risvin, sake, til sushi og sashimi. Den er perfekt til alle former for fisk og kan både nydes varm og kold. Japanerne skænker altid sake op til hinanden som en social gestus.

SASHIMI

Sashimi er rå fisk skåret i fine, tynde skiver – anrettet som en blomst og serveret med wasabi, ingefær og sojasauce. I modsætning til sushi serveres sashimi ikke med ris, tang eller grøntsager.

SESAMFRØ

Sesamplanten dyrkes blandt andet i Kina og Sydamerika. Sesamfrø har en karakteristisk smag, der passer perfekt til den ferske fisk og let syrlige ris.

SMÅ MAKIRULLER

Den mindste type sushi. Små maki består af ris rullet i sprød tang med et enkelt stykke fyld (agurk, avocado eller fisk). Rullen skæres i 8 små skiver og serveres med wasabi, ingefær og sojasauce.

SOYA

Dette er en af de vigtigste ingredienser i Asien og det dyrkes over hele verden. Soya er lavet af kogte sojabønner og smager fantastisk til sushi. Soya er saltholdig og skal derfor indtages med måde.

SPICY DIP

Vores egen hjemmerørte dip af chili og mayonnaise. Den er velegnet som dip til sushi, grøntsagssticks og chips.

STORE MAKIRULLER

Store makiruller består af ris rullet i sprød tang med flere stykker fyld (grøntsager, fisk eller dip). Skæres i 5 store skiver.

SURIMI

Surimi sælges i Danmark og i Vesten generelt under navnet crab sticks. Men hvad er surimi? Det er en fiskefars fremstillet af lyssej eller kulmule tilsat smagsstoffer og naturlig farve. Surimi bruges i stedet for krabbekød i f.eks. skaldyrssalater og sushi. I udseende og konsistens minder surimi meget om fast krabbekød, selvom det intet har med krabbe eller skaldyr at gøre.

SUSHISU

Den specielle ris-eddike som vi vender vores kogte ris i når sushien fremstilles, og som giver risen smagen af sushi-ris.

TANG (NORI)

Tang kaldes også havets grøntsag og er en af verdens ældste råvarer. Der findes mange forskellige slags tang, som alle dyrkes i havvand. Tangen høstes om vinteren, renses og tørrer i solen, inden den pakkes og eksporteres.

TOFU

Tofu er af kinesisk oprindelse og kaldes også sojabønneost. Fremstillingen minder om at lave ost, idet sojamælken koaguleres, og massen derefter presses til blokke.

TOPPEDE MAKIRULLER

Ligesom almindelig maki består toppede makiruller af ris rullet i sprød tang med flere stykker fyld. Derudover har den toppede makirulle et lag af eksempelvis fisk på ydersiden. Rullen skæres i 8 skiver og serveres med wasabi, ingefær og sojasauce.

UMESHU

Umeshu er den japanske betegnelse for blommevin. Umeshu drikkes i et højt glas, gerne med isterninger i, og kan med fordel blandes med danskvand for at få et mousserende og forfriskende udtryk.

WAKAME

Wakame er en grøn tangart, som er godt som tilbehør i misosuppe, i salater eller blot som en snack.

WASABI

Wasabi er en stærk japansk peberrod, som kan pulveriseres. Pulveret blandes op med vand og spises som tilbehør til sushi.

WASABIÆRTER

Japanske grønærter tilsat wasabipulver. Spises som snack, men smager også godt i salater.

 

Sushi er ikke kun fisk og ris. Hos LETZ SUSHI finder du et bredt udvalg af retter og forskellige sushi typer. Med ordbogen ved din hånd kan du udforske nye menuer og deals, næste gang du bestiller. 

Har du spørgsmål til menukortet? Så er du altid velkommen til at spørge personalet i din lokale LETZ SUSHI restaurant.

Har du spørgsmål til menukortet? Så er du altid velkommen til at spørge personalet i din lokale LETZ SUSHI restaurant.