Seaspiracy kommentar

Kommentar til Netflix dokumentaren Seaspiracy.

Seaspiracy er en længe ventet dokumentar, der italesætter mange af havets udfordringer. Udfordringer som vi i LETZ SUSHI længe har råbt op omkring og forsøgt at få fokus på. Seaspiracy har i den grad sat emnet på dagsordenen og er således en vigtig medspiller for os og alle andre, der kæmper for havets ve og vel.

Desværre har dokumentaren en anelse ensidig og ukritisk tilgang til kilderne, ligesom der drages en lidt for let og knap så nuanceret konklusion. Filmen ender med at konkludere, at løsningen på havets udfordringer er at stoppe med at spise fisk – hvilket selvfølgelig er langt lettere at kommunikere end hvordan man sikrer, at den fisk man køber reelt er bæredygtig. På den måde efterlader Seaspiracy seeren med meget få værktøjer til at navigere i markedet. 

Det er desværre nok ikke realistisk at antage, at verdens befolkning skifter til 100% plantebaserede ernæringskilder inden for nærmeste fremtid, selv om en mere plantebaseret livsstil utvivlsomt er en del af løsningen. Vi mener dog ikke, at det kan udgøre svaret alene. Dermed opstår behovet for flere og mere nuancerede løsninger – og den gode nyhed er, at de findes.

 I LETZ SUSHI bruger vi vores forretning til at påvirke industrien. Gennem vores samarbejde med WWF Verdensnaturfonden forsøger vi at sikre, at al den fisk vi serverer for vores gæster, reelt er bæredygtigt. Som den eneste restaurantkæde i Europa serverer vi således udelukkende certificeret ansvarlig og bæredygtig fisk. Vi samarbejder med Foreningens for Skånsomt Kystfiskeri og har bidraget til udviklingen af det nye statskontrollerede mærke for skånsomt kystfiskeri ”NaturSkånsomt”.

Kan vi garantere, at der aldrig sker fejl i værdikæden? Nej, det kan vi ikke – selv om vi bruger mange ressourcer på det. Men vi kan sige, at vi gør alt, hvad der kan gøres for at sikre det – og at vi bidrager til at flytte branchen i den rigtige retning ved konstant at stille krav og gøre vores indflydelse gældende.

Som forbruger er der meget, man kan gøre. Man kan bruge sine penge som stemmeseddel – og en stemme på bæredygtig fisk er med til at gøre en reel forskel for havet. Vi kan varmt anbefale, at man bruger WWF’s fiskeguide til at vælge den mest bæredygtige fisk i køledisken eller hos fiskehandleren. Og at man desuden ser efter det nye statsautoriserede mærke NaturSkånsomt. Har man lyst til sushi, kan man vælge vegansk sushi eller købe sushi med certificeret fisk hos os. 

Se mere om, hvad vi gør for at redde verdenshavene her.