Sortering af indpakning

Takeaway

the bad plastic

Vi har valgt en bionedbrydelig indpakning, så vi kan sige farvel til fossilbaseret plastik. Almindelig plastik laves bl.a. af råolie og er ansvarlig for lige så meget olieudvinding som hele flysektoren. Selvom almindelig plastik heldigvis er en genanvendelig ressource, så kommer det altså med store klimaomkostninger og uden pantværdi ender alt for meget i naturen – langt væk fra genbrugssystemet.

Det er dårligt for klimaet, havene og miljøet generelt. Og derfor har vi valgt en 100% plantebaseret løsning. Er den nye løsning en perfekt løsning? Nej. Lad os starte med at slå det fast. Men i vores øjne er det den løsning med færrest ulemper, som verden ser ud i dag. Her på siden kan du læse mere om den nye indpakning – hvordan du sorterer den og hvad den består af.

BIO-HVAD-FOR-NOGET?

Vores indpakning består af to materialer. Karton og bionedbrydelig plast af typen PLA.

 

Selve bakkerne og en stor del af lågene er lavet af FSC-certificeret karton. FSC-certificeringen sikrer at træet, der er brugt til fremstillingen af kartonen, kommer fra ansvarligt drevne FSC-certificerede skovbrug og andre kontrollerede kilder. Bakker og låg er coatet med en tynd folie af bioplast, som sikrer at fødevaresikkerheden er helt i top. Ruderne i lågene er lavet af bionedbrydelig plast (PLA) – et plantebaseret materiale, der under de rigtige omstændigheder kan nedbrydes. Al emballagen skal sorteres som restaffald, da de danske renovationsanlæg endnu ikke har de fornødne faciliteter til at kunne nedbryde bionedbrydelig plast.

 

Hvorfor er valget så faldet på karton og bionedbrydelig plast? Og hvorfor har vi overhovedet ruder i lågene? Det er der flere årsager til. Både karton og PLA er fornyelige ressourcer og særligt plast er et rigtig godt materiale, når man arbejder med fødevarer. Det er med til at sikre høj fødevaresikkerhed og forlænge holdbarheden for mange madvarer. Som sushikæde oplever vi desuden et stort behov for gennemsigtighed – helt bogstaveligt – når det kommer til præsentationen af vores mad. Vores kunder vil gerne kunne se maden ved afhentning for at sikre, at bestillingen er korrekt og kvaliteten i top. Det gør ruderne af bionedbrydelig plast muligt.

 

Med karton som hovedbestandel er vores indpakning langt mere skånsom for miljøet end det meste andet takeaway emballage – både når det gælder selve produktionen og nedbrydningen.

Med den nye emballage …

Undgår vi fossile brændstoffer i selve fremstillingen

og dermed undlader vi at bidrage mere end højst nødvendigt til den store kulstofudledning, der er forbundet med udvindingen af råolie. Hvis stigningen i det globale plastikforbrug fortsætter, estimeres det at 20% af den globale kulstofudledning i 2050 er forbundet med plastikproduktion.

1 / 3

Sparer vi op mod 1,5 millioner plastikbakker om året

der erstattes af de FSC-certificerede bakker af karton.

2 / 3

Håber vi på, at vi efterlader vores gæster med en bedre smag i munden

fordi vi undgår de store mængder af fossilbaseret plastik, der er ellers ofte er forbundet med en takeaway-middag.

3 / 3

I FREMTIDEN HÅBER VI PÅ EN PANTORDNING FOR AL PLAST

 

Ruderne af bionedbrydelig plast i vores låg kan ikke genanvendes på samme måde som plast produceret af fossile brændstoffer og må ikke blandes med almindelig plast. Alligevel mener vi, at der er flere fordele ved den bionedbrydelige plast end ved den almindelige fossilbaserede plast, som mange fødevarerproducenter anvender til deres emballering. I dag ender store mængder af den plastik nemlig i naturen eller som restaffald – langt fra genbrugssystemet. Det har store konsekvenser for naturen og når den fossilbaserede plasts genanvendelige egenskaber ikke udnyttes, øges klimaaftrykket betragteligt. Alternativer til fossilbaseret plastik er én løsning på problemstillingen, som vi i første omgang har valgt at gå med, men vi mener, at der på sigt er behov for et effektiv pantsystem for al fossilbaseret plastik, før brugen af plastik i takeawayemballage giver mening fra et miljømæssigt perspektiv.

 

Gennem en pantværdi kan vi øge plastikkens levetid og effektivt nedbringe klimaaftrykket og vi tror på, at et pantsystem, der modtager flere former for plast, eller et pantsystem for takeawayemballage, er nødvendig for at beskytte havet, strandene og miljøet generelt. Derfor arbejder vi allerede frem mod sidstnævnte løsning og forventer at kunne løfte sløret for planerne i løbet af 2021.