Råvarer og Miljø

Alt godt til havet

Læs mere om vores tilgang til bæredygtighed, økologi og råvarer her.

I en kortere periode vil vores laks undtagelsesvist ikke være ASC-certificeret grundet generelle forsyningsvanskeligheder på verdensplan.

Hos LETZ SUSHI sætter vi bæredygtighed i forreste række. Gennem brugen af økologiske råvare og bæredygtig fisk serverer vi sushi af højeste kvalitet med en unik smag.

Havet forkæler os hver dag med utrolige smagsoplevelser, som vi ikke kan forestille os at leve uden. Men verdenshavene er under pres og skal der være fisk til fremtidige generationer, er det vigtigt at vi handler nu. Plastik-øer, stigende havtemperaturer og overfiskeri er blot nogle af de faktorer, der udfordrer havets balance. Som sushielskere ser vi det hos LETZ SUSHI, som vores fornemmeste opgave at kæmpe for verdenshavene og gøre alt, hvad vi kan, for at vende den negative udvikling – og vi vil gerne invitere dig med ombord på vores rejse.

Hver dag arbejder vi benhårdt for at være Europas mest bæredygtige sushibrand på alle parametre og levere bæredygtig og sushi af højeste kvalitet. Fx serverer vi som den eneste sushikæde i Europa fuldt ud certificeret bæredygtig og ansvarlig fisk og skaldyr eller fisk fra skånsomt kystfiskeri. Og selv om der er altid er plads til forbedringer og nye løsninger, når det kommer til bæredygtighed, så er vi hos LETZ SUSHI stolte over at gå forrest i kampen! Som en del af vores bæredygtige initiativer har vi lanceret PANT Z – et nyt pantmærke der giver al plastik værdi. Hvert år indkalder vi til Pant Z dag, en dag hvor du kan hjælpe os med at samle plastik i naturen, og derefter få rabat på din bestilling hos LETZ SUSHI. Du kan læse mere om PANT Z her.

På denne side får du et overblik over vores tilgang til råvarer, bæredygtighed, økologi og miljø – over og under havets overflade.

Over havoverfladen

Vores økologiske sushiris bliver dyrket af vores italienske risbonde Gioseppe for foden af alperne, hvor hans familie har tørdyrket økologiske ris siden 1995. Risene er stort set kun vandet med smeltevand fra alperne og det, at risen er tørdyrket og kommer med tog fra Italien i stedet for fly fra fx Asien, sparer flere ton CO2. Faktisk sparer vi op mod 120 ton om året på denne konto alene!

Udover ris er vores edamamebønner også økologiske og vi arbejder hele tiden på at finde frem til gode leverandører med økologiske produkter af høj kvalitet, så vi kan opretholde et højt niveau både smagsmæssigt og æstetisk.

For os er dyrevelfærd det eneste rigtige. Derfor bruger vi kun kød fra friland, så vi sikrer os, at dyrene har haft et godt liv inden slagtning. Vores yaki-spyd laves med økologisk oksekød af bedste kvalitet. Vores frilandskylling er produceret af Rokkedahl, som samarbejder med Dyrenes Beskyttelse, ligesom svinekødet er fra landbrug med masser af frihed og frisk luft.

Vores soya er importeret direkte fra Japan i afkølede skibscontainere. Havfragt er nemlig den mest miljøvenlige fragtmåde. Selvom soya er lækkert, opfordrer vi dog til at holde lidt igen. Soya er nemlig bedst i små mængder. Hvis du er glutenallergiker, så beder du bare personalet om glutenfri soya til din bestilling.

Vi serverer kun ingefær og tang uden farvestoffer, da vi har valgt, at så mange råvarer som muligt skal være azo-fri. Vores ingefær er derfor helt neutral i farven og vores tang er ikke helt så grøn, som hos andre sushire­stauranter. Det, synes vi, er vigtigt. For hvis du spørger os, så giver et renere produkt bare en bedre smag i munden. Både for os og vores gæster.

Vores servietter, takeawayposer og andre papirprodukter er lavet af FSC-certificeret træ. Det betyder, at det kommer fra bæredygtigt skovbrug, hvor vi bl.a. sikrer, at vi planter lige så mange træer, som vi er med til at fæl­de. Derudover er vores spisepinde lavet af FSC-certificeret bambus, som sikrer, at produktionen ikke sker på bekostning af dyr- og planteliv.

Grundet leveringsvanskeligheder under COVID-19 er vi lige nu nødsaget til at benytte os af en midlertidig emballageløsning, hvor alt skal sorteres i restaffald. Emballagen er FSC-certificeret.

Det er vigtigt for os at passe på mil­jøet. Både i stor og lille skala. Derfor er et stort fokus på madspild og affaldsortering en selvfølgelighed for os. Vi har faste procedurer, som holder vores madspild på et absolut minimum, vi samarbejder med Too Good To Go, så vi sikrer, at vi aldrig smider god mad ud og så sorterer vi naturligvis affald ef­ter de enkelte kommuners muligheder.

Den strøm, der holder lamperne tændte og fiskene kolde i alle vores restauranter, kommer fra den mest lokale kilde til vedvarende energi – nemlig danske havvindmøller. Strømmen leveres af Ørsted og er CO2 neutralt. Vi holder nøje øje med strømforbruget i hver restaurant og følger jævnligt op på eventuelle mulighed for forbedringer i den enkelte restaurant.

Under havoverfladen

Vi er enormt stolte over, at vi som den første sushikæde i Europa kan garantere dig som gæst, at al vores fisk & skaldyr enten er fuldt ud certificeret indenfor bæredygtigt fiskeri og an­svarligt opdræt, gennem hhv. MSC- og ASC-certificeringen, eller fra skånsomt, nordisk kystfiskeri.

Det grønne ASC-mærke bruges til at vurdere, om fisk og skaldyr fra opdræt opfylder en række standarder indenfor to aspekter; miljø og socialt ansvar. Dette betyder bl.a. at ASC opdræt skal minimere påvirkingen af naturlige omgivelser og operere på en socialt ansvarlig måde overfor medarbejdere. Førstnævnte er altid vigtigt, uanset hvor i verden opdrættet finder sted. Vores velsmagende hvidfisk er fx ASC-certificeret og kommer fra landanlæg i Hanstholm, som i følge vores samarbejdspartner WWF Verdensnaturfonden er den mest bæredygtige måde at producere fisk på. Vi kalder den Hiramasa og den smager intet mindre end guddommeligt, hvis vi selv skal sige det.

MSC-certificeringen er din garanti for, at fisken er bæredygtigt fanget. Certificeringen er frivillig og åben for alle fiskerier, der fanger vildtlevende fisk & skaldyr.

Det kræver dog, at fiskerierne lever op til tre grundprincipper; bæredygtige fiskebestande, minimering af miljøpåvirkninger og effektiv fiskeriforvaltning. Disse standarder er udviklet i sam­råd med fiskeindustrien, forskere, miljøforkæmpere, eksperter og interessenter. Fiskerierne vurderes af uafhængige certificeringsorganer, som kontrollerer at de lever op til MSC’s krav.

Når vi som virksomhed er MSC-certificeret i alle led, så betyder det, at du med ro i maven og god smag i munden frit kan vælge fra hele vores menukort – vi kan nemlig spore alle vores vildtfangede fisk og skaldyr tilbage til bæredygtige fiskerier.

Når der kommer til bæredygtig fisk, så kan ambitionerne ikke blive for store, hvis du spørger os. Derfor har vi indgået i et samarbejde med Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, fordi vi drømmer om en skønne dag kun at have dansk fisk på menuen – og gerne så meget fra skånsomt kystfiskeri som muligt. Vi ved, at for at den drøm nogensinde skal blive til virkelighed – så skal vi ændre danskernes tilgang til sushi lidt efter lidt. Vores samarbejde kan smages i form af vores sprøde fjordrejer eller i form af ’Sæsonens’ special, hvor vi laver sushi med ny dansk fisk i sæson, så vi lidt efter lidt kan vise danskerne, at der er meget andet end bare laks og tun, der passer perfekt til sushi.

Som sushikæde lever vi både for og af havet, men faktisk er havets ve og vel afgørende for os alle. Ikke mindst for klodens evne til at absorbere CO2 og rense den luft, som vi og vores børn indånder hver eneste dag. Men verdenshavene er under pres – blandet andet grundet ophobning af industriaffald og plastik. Derfor har vi indgået et partnerskab med miljøinitiativet Healthy Seas®, der er en sammenslutning af NGO’er, fiskere, dykkere og mange flere, som fisker efterladte fiskenet op af havet og sørger for, at de genbruges.

For hver flaske vand, vi sælger i vores restauranter, fjerner vi i samarbejde med Healthy Seas det, der svarer til 100 gram efterladte fiskenet fra havet – til glæde og gavn for både fisk og mennesker. Se mere om Healthy Seas her og glem ikke at bestille vand næste gang, du køber sushi hos os.

Som led i vores kamp for at redde verdenshavene, er vi enormt stolte af at være med til at lancere en ny mærkningsordning for lokalt og skånsomt fiskeri; NaturSkånsom.  

Mærket, som vi er medudvikler af, er statskontrolleret og sikrer dig fisk der er fanget på naturens præmisser, med respekt for havet og havbunden. Det betyder bl.a. at fiskerne, der er med i ordningen, udelukkende må fiske med skånsomme redskaber som eksempelvis langliner, garn og flydetrawl, som skåner det sårbare og værdifulde miljø på havbunden, der er afgørende for at sundt økosystem i havet. Derudover skal de fisk, der fanges, være fra sunde bestande, og fiskerne i ordningen skal bestå et kursus for at sikre friske fisk af den højeste kvalitet.

Du kan altid vælge lokalt og skånsomt fanget fisk hos LETZ SUSHI. Prøv fx vores Sæsonens rulle, som består af lokalt og skånsomt fanget fisk i sæson. Det giver god mening og en god smag i munden.

 

Vi drømmer om at inspirere vores gæster til at træffe ansvarlige valg – særligt når det kommer til fødevarer; valg, der bidrager positivt til klodens tilstand og ikke mindst havets ve og vel. Med Turtle Club håber vi på at kunne inspirere selv de helt små og vise dem, at de også kan gøre en forskel! Og at ingen forskel er for lille. I forbindelse med Turtle Club har vi indgået et samarbejde med Sea Sense®. Sea Sense er organisation i Tanzania, der har dedikeret deres liv til at redde havskildpadder. Sea Sense passer havskildpaddernes reder og sørger for at fjerne affald mv., så der er fri passage til havet, når skildpadderne udklækkes og er klar til at prøve kræfter med det store ocean. Når du køber en børnemenu hos LETZ SUSHI, så sørger vi får, at du redder en havskildpadde og automatisk bliver en del af Turtle clubs seje reddere!

Fiskearter, certificering & oprindelse

FiskCertificering / ForeningSted
ØrredrognASCDanmark
FjordrejerSkånsomt kystfiskeri (FSK)Danmark
HiramasaASCDanmark
ØrredASCDanmark
LaksASCNorge
RejerASCVietnam
TunMSCStillehavet
SurimiMSCStillehavet
MasagoMSCAtlanterhavet