MILJØ & RÅVARER

VORES FISK & SKALDYR

Alle de fisk og skaldyr, vi køber, er certificerede. Det betyder overordnet set, at vores fisk og skaldyr er fanget eller produceret på en måde, så havbunden og det marine liv ikke tager skade. Udover dette betyder det også, at de ikke er pumpet med giftstoffer eller tilsat andre ting, der er skadelige for dig og miljøet. Vi arbejder som virksomhed på at blive MSC- og ASC-certificerede, da dette er de førende og mest anerkendte certifikater, og da det er indenfor disse to certifikater, vi køber vores fisk og skaldyr i dag.

Vi samarbejder desuden med WWF Verdensnaturfonden for at validere vores indkøbscertifikater og igangsætte lokale initiativer for tunfiskeri i Asien. Sammen har vi en mission om at gøre LETZ SUSHIs indkøb 100 % bæredygtige – senest i 2020.

VORES ØKOLOGISKE RIS

Når man laver sushi, er det ikke lige meget, hvilken rissort man bruger. Den perfekte sushiris kræver den perfekte balance mellem flere parametre. Balancen gør risen god at arbejde med og medvirker til den optimale helhedsoplevelse af den færdige sushi.

Vores ris er økologiske, da vi gerne vil være med til at mindske kvælstofudledningen og brugen af sprøjtemidler – og fordi vi gerne vil give dig et sundere måltid. Risene bliver dyrket af vores risbonde Gioseppe for foden af de italienske alper, hvor han og hans familie har tør-dyrket økologisk certificerede ris siden 1995. Stort set kun vandet med smeltevand fra alperne. Norditalien ligger i tilsvarende klimazone som Japan, og den ris, der dyrkes her, er derfor meget lig den japansk dyrkede ris, både i smag og tekstur. Det, at risen er tørdyrket og kommer fra Italien i stedet for Asien eller Californien, sparer enormt meget CO2 – faktisk sparer vi 58 ton om året på denne konto alene.

DYREVELFÆRD

Hos Letz Sushi er dyrevelfærd meget vigtig. Derfor bruger vi kun dyr, der kommer fra friland, så vi sikrer os, at de har haft et godt liv, inden de lander på vores grill. Vi samarbejder derudover med Anima for at stille yderligere krav til dyrevelfærden for vores frilandskyllinger. De skal bl.a. have meget plads, have adgang til natur og have en mere naturlig vækst end det sker konventionelt. For at være helt i mål mangler vi kun at få vores producent til at omstille til en bedre og mere skånsom bedøvelse inden slagtning og etablere dokumenteret kontrol, der sikrer Animas punkter inden for kyllingernes velfærd. Læs mere om Animas standarder for dyrevelfærd her – vores mål er at være helt i mål i år.

DANSK HAVVIND

Den strøm, der holder lamperne tændte og fiskene kolde i alle restauranterne, kommer fra den mest lokale kilde til vedvarende energi – nemlig danske havvindmøller. Strømmen leveres af Ørsted og er CO2 neutralt.

RENE RÅVARER

Vi anvender kun ingefær uden farvestoffer. Derfor er vores ingefær helt neutral i farven. Det, synes vi, er vigtigt, fordi ingefær bruges til at rense smagsløgene og ganen og derfor ikke bør indeholde forstyrrende substanser.

Vores soja er importeret direkte fra Japan i afkølede skibscontainere. Havfragt er nemlig den mest miljøvenlige fragtmåde. Selvom soja er sundt, opfordrer vi dog til at holde lidt igen. Soja er nemlig kun sundt i små mængder, men så er det også fyldt med proteiner, magnesium, kalk og jern!

EMBALLAGE & RENGØRING

Vores sushibakker er produceret i Danmark og lavet specielt med fokus på energivinding og genbrug. Emballagen består derfor af 80% genbrugsplast, som er coatet med en tynd film af ny plast. Vi vil meget gerne bede dig skylle bakken efter brug og putte den i din genbrugsplastbeholder, så du sorterer den ligesom resten af dit affald.

Vores spisepinde er lavet af FSC-certificeret bambus. Plantning af bambus er blevet en af hovedårsagerne til at meget regnskov fældes – derfor er det vigtigt for os, at vores spisepinde er FSC-certificerede, da det sikrer bæredygtig produktion og skovbrug.

For at mindske risikoen for spild opfordrer vi vores kunder til at returnere den emballage som vores produkter og merchandise sælges i efter brug, hvis du skulle være i tvivl om, hvordan man affaldssorterer. På denne måde sikrer vi, at emballagen håndteres og genanvendes korrekt.

Vi tilstræber desuden kun at bruge rengøringsmidler, som er svanemærkede og miljøvenlige.

VORES NETVÆRK

Udover WWF samarbejder vi med DIEH (Dansk Initiativ for Etisk Handel) for at sikre så stor en grad af bæredygtighed i det, vi gør, som muligt. Vi arbejder med FN’s Verdensmål og har aktiviteter inden for stort set alle 17 mål (SDG’er), men med hovedfokus på mål nr. 12, ”responsible consumption and production”, nr. 14 ”Life below water” og nr. 17 “partnerships for the goals” Du kan læse mere om WWF og DIEH ved at trykke på navnene, og se mere om verdensmålene her.

Vi er en del af B Corp, der er en international organisation, som arbejder for holistisk bæredygtighed ud fra fire fokuspunkter; miljøet, medarbejderne, samfundet og virksomhedens filosofi. Vi bruger samarbejdet med B Corp, som et værktøj til at arbejde målrettet med bæredygtighed ud fra alle fire perspektiver og for at øge vores score inden for B Corps mål for holistisk bæredygtig forretning. På den måde forbedrer vi hele tiden vores B-corp certificering – og derigennem sikrer vi, at vi lever op til vores vedtægter og erklærede formål om, at ”alt hvad vi gør er med til at sikre, at vi skaber en bæredygtig forandring mod en bedre verden”. Læs mere om B Corp her.

Vi samarbejder også med PlanBørnefonden, og hver af vores 21 forretninger har et sponsorbarn i Togo. Vi underviser derudover på danske skoler i ernæring og bæredygtighed sammen med PlanBørnefonden. Undervisningen er koblet op på indsamlingsprojektet ”Sushi for en god sag”, hvor omsætningen går ubeskåret til PlanBørnefondens arbejde.

Vi er medlem af GO GREEN og Københavns Kommunes Klima+ initiativ, som begge er netværk for virksomheder, der ønsker at være klimavenlige. Igennem disse netværk får vi inspiration til at udvikle os på klimaområdet og bæredygtighedsområdet og igangsætter løbende flere og flere projekter.