En smuk fortælling om sushiens mester

Return to all

Jiro – Dreams of Sushi
Denne uges blogindlæg skal, for en gangs skyld, handle om en filmanbefaling.

Hvis du er stor fan af sushi, lækre billeder og gode fortællinger om spændende mennesker og steder (eller bare én af de tre), så vil vi godt have lov til at anbefale dig dokumentarfilmen “Jiro – Dreams of sushi”. Den er bugnefuld af lækre, vellavede billeder, en interessant fortælling om Tokyos fineste sushi-restaurant og dens ejer – og selvfølgeligt masser af virkeligt vellavet sushi.

Vi behøver nok ikke at sige, at vi anbefaler oplevelsen af sushi hos Jiro, i hans minimalistiske restaurant, hvis du nogensinde er på de kanter. Det kræver dog en japansk adresse, et japansk nummer og at bestillingen foretages på japansk. Jiro Ono står stejlt på sit fags japanske ophav.

Fortællingen

Som et stykke levende historie over sushiens nyere udvikling står Jiro Ono, indehaveren af Tokyos mest velrenommerede, minimalistiske og Michelin-stjernede sushirestaurant ”Sukiyabashi Jiro”. Historien er rammesat omkring hans restaurant, i de beskedne omgivelser på en undergrundsstation, med plads til kun ti gæster. Herudfra fortæller den 85-årige sushikok og indehaver om sin strenge og stærke arbejdsmoral, sin livsfilosofi og sine tidlige udfordringer med at vælge sin sti i livet. Og om hans stærke forhold til sushiens rødder og enkelthed.

Hans to sønner, der begge – på hver deres måde – kører forretningen videre, fortæller om at have levet med deres faders dedikation. For dem er det øvelse og gentagelse frem for talent, der gør sushien til noget ganske særligt.

Sushien

Det er fascinerende at opleve den strenge disciplin omkring sushiens kunst, der udstråler fra en yderst dedikeret mester. Restauranten serverer ikke særlige drinks eller forretter, alle siddepladser er rettet mod køkkenet og hver ret laves hurtigt, når den bestilles. Der er ingen fast menu, kunderne ved kun, at de kan få, hvad der var allerbedst og friskest på markedet den dag.

Vi hos LETZ SUSHI er stolte over din oplevelse i vores restauranter – men vi lader os alligevel fascinere af Jiro Onos tilgang.

Vi ser filmen på Filmstriben.dk, hvor vi bruger vores bibliotekskode. Men den er også tilgængelig på Netflix. Hvis du ikke har set den, er det en time og tyve minutter, som vi ikke kan anbefale nok. God fornøjelse.